Back to Home PageSite map

ZARAKOLU DURUŞMASI 19 NİSAN TARİHİNE KALDI

ZARAKOLU DURUŞMASI 19 NİSAN TARİHİNE KALDI   20/02/2006

Belge Uluslararası Yayıncılık
Divanyolu 15 / 1 Sultanahmet – IST.
Tel: (212) 638 34 58 – Fax: 517 44 53
belgeyayinevi@hotmail.com

ERMENİ SORUNU İLE İLGİLİ İKİ KİTABIN DURUŞMASI 19 NİSAN TARİHİNE KALDI

Yayıncı Ragıp Zarakolu, İstanbul Sıkı Yönetim Mahkemesinin benzeri bir suçlama nedeniyle 24 yıl önce verdiği bir beraat kararını mahkemeye sunarken, Avukat Osman Ergin 5 uzman tarihçinin dinlenmesi için mahkemeden talepte bulundu.

Belge Yayınları'nın editörü, gazeteci Ragıp Zarakolu, Prof. Dr. Dora Sakayan'ın "Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan'ın İzmir Güncesi" ve George Jerjian'ın "Gerçek Bizi Özgür Kılacak" kitabını Türkçe'ye kazandırdığı için bugün (15 Şubat Çarşamba) yeniden hakim önüne çıktı. Duruşma hakimi, Zarakolu’nun Adalet Bakanlığının düşünce özgürlüğü ile ilgili çelişkili tavırlarına dikkat çeken dilekçesini okumasını engelledi, dilekçeyi ve ek belge olarak sunulan Sıkı Yönetim Mahkemesi kararını dosyaya koymakla yetindi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, kısa bir süre içinde Emin Karaca (12 Mart darbesi ile ilgili bir yazı için), Zülküf Kışanak (boşaltılıp tahrip edilen Kürt köyleri ile ilgili bir kitap için), Fatih Taş (kayıp bir Kürt gazetecisi ile ilgili bir kitap için), Erkan Akay (Ermeni Soykırımının 90. yılı konulu bir yazı için) ve Aziz Özer (Türkiye’deki baskıcı devlet geleneği ile ilgili iki yazı için) gibi yazar, gazeteci ve yayıncılar hakkında peşpeşe mahkumiyet kararları vermişti. Yayıncı Ahmet Önal hakkında daha once DGM tarafından ve bozulan mahkumiyet kararı bu kez Beyoğlu 2 Nolu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verildi. (Teyre Baz adlı, kitap nedeniyle). Karardaki tek değişiklik ise aynı para cezasının YTL ile ifade edilmesinden ibaretti. Dolayısıyla AB reformları nedeniyle, ilk kez bu tip davalar ile karşılaşan Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararlarında düşünce ve ifade özgürlüğü açısından daha katı davrandığı gözlemlendi.

"Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan'ın İzmir Güncesi" kitabından esas hakkında mütalaasını daha önce sunmuş olan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi Savcısı, "Türklüğü aşağılama" ve "Ordu'yu tahkir ve tezyif" iddiasıyla yayıncı Zarakolu için 6 yıl hapis cezası istemişti. Savcı bu duruşmada, kitap hakkında yeteri kadar kanaat oluştuğu gerekçesiyle, avukat Osman Ergin’in yaptığı, kitabın belgesel bir nitelik taşıması nedeniyle, görüşlerini almak üzere, uzman tarihçilerin mahkemece dinlenmesi talebin mahkemece reddedilerek hemen karar verilmesini istedi.

George Jerjian'ın "Gerçek Bizi Özgür Kılacak" kitabı yayınladığından dolayı, Zarakolu, "Devleti ve Cumhuriyeti tahkir ve tezyif" ve "Atatürk'ün anısına hakaret" iddiasıyla yargılanıyor. Dava, Adalet Bakanlığı'nın 10 Aralık 2004'te verdiği izinle açılmıştı. Zarakolu'nu 7,5 yıl hapis istemiyle yargılayan mahkeme, her iki dosya için bilirkişi belirlemek üzere duruşmayı 19 Nisan 2006 tarihine erteledi.

Ayrıca, "Yeniden Özgür Gündem" gazetesinde köşe yazarlığı yapan Zarakolu, Kuzey Irak'ta Kürt Federasyonu tartışmalarına Türk basınının tepkisini eleştirdiği "Sana Ne?" yazısı nedeniyle "kin ve düşmanlığa tehlikeli tahrik" iddiasıyla yargılanıyor. Geçtiğimiz Cuma günü ise Özgür Gündem’in 13 yazarı ile basın savcılığına çağrılan Zarakolu, gazeteci Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın serbest bırakılmasını eleştiren “Ağca Bir Ayna” adlı yazısından dolayı sorgulandı.

Yayıncı Zarakolu'ya, 10 yıldır Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanlığı ile "Düşünce ve İfade Özgürlüğü" mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğü için Temmuz başında bir şükran plaketi verilmişti. Zarakolu, Uluslararası Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Komisyonu'nda TYB'yi temsil ediyor, aynı zamanda Uluslar arası PEN’in Türkiye Merkezi yönetiminde görevli.

Zarakolu'ya destek vermek için; Uluslararası PEN (Yazarlar Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi yazar Eugene Schoulgin ve IPA Uluslararası Yayıncılar Birliği temsilcisi Alexis Krikorian, Norveç PEN’i adına Ole Gunnar Solheim, Canada PEN’i adına avukat Kevin McLoughlin, Türkiye PEN Merkezi adına gazeteci İpek Çalışlar, çevirmen Üner Eyüboğlu ve Attila Tuygan, yayıncı Ahmet Önal ve Muzaffer Erdoğdu, duruşmayı izlediler.

Aşağıda Zarakolu’nun Mahkemeye sunduğu dilekçe yer almakta.

freeX@superonline.com, nadire@bianet.org, metis@tnn.net, ucarirfan@hotmail.com, fpolat69@yahoo.com, penyazarlar@ttnet.net.tr, vecdierbay@hotmail.com, antenna@superonline.com, perikitap@mynet.com, kenan@literatur.com.tr, yyusufoglu@yahoo.com, yurdusev02@mynet.com, yahyakocoglu@yahoo.com, yelda61@yahoo.com, yyesiloez@datacomm.ch, takcam@umn.edu, araxes@wanadoo.fr, ridvanakar@birgun.net, yergun@birgun.net, birikim@iletisim.com.tr, beratguncikan@turk.net, hueseyinerdem@mac.com, fatihtas21@yahoo.com, feyyaz@telia.com, fikretilkiz@mail.koc.tr, fbaskaya@bir.net.tr, elifsafak@yahoo.com, tuncayopcin@hotmail.com

İSTANBUL 2. ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE,

1982 yılında, yani bundan tam 24 yıl önce, yöneticisi olduğum Alan Yayıncılığın Çağdaş Dünya Edebiyatı dizisinde, Yunan yazarı Dido Sotiriyu’nun Benden Selam Söyle Anadolu’ya adlı kitabı Sıkıyönetim Komutanlığınca yasaklanmış, bundan dolayı usta çevirmen

Attila Tokatlı yargılanmış, daha sonra Askeri Mahkeme tarafından beraat ettirilmişti.

6 yıl sonra Dido Sotiriyu İstanbul kitap fuarının onur konuğu idi. Onun onuruna verilen kokteyle İstanbul belediye başkanı ve bir çok iktidar partisi milletvekili de katılacaktı.

Beraat kararı veren askeri hakimlerin, Dido Sotiriyu’yu ağırlayanların acaba milli duygularında bir eksiklik mi vardı? Ya da yasanın mana ve ehemmiyetini idrak mi etmemişlerdi?Yoksa tarihe daha soğukkanlı bakmayı mı beceriyorlardı? Yarım yamalak bir sözde demokrasiye karşın...

Suçlama, bugünkü ile aynıydı: İstiklal Savaşından sonra Türk askerlerinin savaş esirlerini katlettikleri, zulüm ve işkence yaptıkları, Türklerin Ermenileri katlettikleri, kadın ve kızların ırzına geçtikleri gibi ibarelerle Türk Silahlı Kuvvetlerini ve Türklüğü tahkir ve tezyif etmek...

O zamanlar yayıncılar yazarı belli olan kitaplardan dolayı hukuken sorumlu tutulmuyorlardı...Yayıncıları sorumlu kabul eden yasa değişikliği, sivil yönetime geçilmesine bir ay kala yapıldı.

Kitabımız beraat etti. Sultanahmet Adliyesinin alt katı tıka basa yasaklanmış kitaplar ve dergilerle dolmuş taşmıştı. Kitaplarımızı güç bela bulup geri aldık. İki ay sonra beraat eden Prof. Mete Tunçay’ın Eski Sol Üzerine Yeni Bilgiler adlı bir başka kitabımızı geri almak için tekrar geldiğimizde ise, alt kat bomboştu. Yasaklanmış kitapların bir bölümü Seka’ya kağıt yapmaya yollanmış, ya da Selimiye Kışlasında yakıt olarak kullanılmıştı.

Ama bu kadar karanlık günlerde bile, bazı cesur hakimler çıkıp, böylesi iki tabu konuya ilişkin kitaplar hakkında beraat kararı verebilmişlerdi. Kitaptan korkmamak gerek, yazarlardan, düşüncelerden de...Kitapları yok etmek, ülkenin geleceğini yok etmekle eş değerli.Ve 1950’den bu yana demokrasiyi yıkıp, yeniden inşa etmekle zaman harcıyoruz, yazarları, kitapları yargılamaktan vazgeçmiyoruz.

Ben, Türkiye Yayıncılar Birliğinin, düşünce özgürlüğünü takip eden komitesinin başkanıyım. İnanın, geçen yılki yasal değişikliklerden sonra artık yapacak pek bir işimiz kalmayacağını düşünmeye başlamıştım. Ama kendini demokratikleşme şampiyonu ilan eden Adalet Bakanımız, hakkımdaki davaların açılma iznini verdi. Geçtiğimiz hafta ise 13 gazetecinin yazılarında suç olup olmadığının araştırılması için bir yazı yolladı savcılığa. Akademik bir konferansın aylarca gecikerek yapılmasına neden oldu, sözlü müdahalesi ile. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu eskilerin deyimi ile. Kime inanacağız, hangi sözü gerçek kabul edeceğiz.

Bir ülkede düşünce özgürlüğü ilke olarak ya vardır ya da yoktur.Bu konuda yasa yapıcıların ve uygulayıcılarının artık bir karar vermesi gerekiyor. Saygılarımla, size, bir başka içtihat olarak değerlendirmeniz dileği ile, 24 yıl önce benzeri bir suçlamadan dolayı verilen bir sıkı yönetim mahkemesi kararını iletiyorum.

15.02.2006 Sanık Ragıp Zarakolu

DownloadMahkeme Karari