Retour à la page d'accueilPlan du site

La loi sur l'adultère : Réactions en Turquie

La loi sur l'adultère : Réactions en Turquie   20/09/2004

La fin d'un rêve de 40ans ?

La loi sur l'adultère : nombreuses réactions en Turquie.

Çiçek: AB tarih vermezse dizlerimizi dövüp ağlayacak halimiz yok

''HER KONUYU KONUŞUYORUZ''

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ''TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, TCK'nın neden geri çekildiğini soran bir gazeteciye, (Ben de neden çekildiğini bilmiyorum. Bakanların da haberi yok. Muhataplarımın bu konudaki sorularına cevap veremiyorum) yanıtını verdi. Bakanlar Kurulu'nda bu konuları hiç görüşmüyor musunuz?'' sorusunu da, ''Bizim bu konuyu çok konuştuğumuzu bir defa daha söyleyeyim'' diyerek yanıtladı.
      Çiçek, ''TBMM kapanmadan önce (TCK'yı acilen yasalaştırmamız gerekir) dediniz. TCK'nın geri çekilmesinde bir sıkıntı görmüyor musunuz?'' şeklindeki soruya karşılık da, Türkiye'de herkesin üzerinde durduğu en temel konuların başında Yargı Reformu'nun geldiğini, Türk Ceza Kanunu Yasası'nın bunun önemli ayaklarından birisi olduğunu söyledi.
      TCK konusunda TBMM'nin, tahminlerin ötesinde bir çalışma yaparak, başarı elde ettiğini, bir iyileştirme yaptığını ve tasarıyı yürürlük maddesine kadar getirdiğini anlatan Çiçek, şunları kaydetti:
      ''Biz bunu olağanüstü dönemde değil de, Kasım'da, Aralık'ta yapacak olsaydık, Meclis Başkanı, Başkanvekilleri seçimi, komisyonların kurulması, üye verilmesi faaliyetlerine başlaması neredeyse Ekim'in üçüncü haftasını bulurdu. Ondan sonra Aralık ayı zaten bütçe müzakerelerine gidilir. Halbuki biz TCK'yı Eylül ayında gündeme almak suretiyle bir önemli çalışmayı yaptık.'' ''Bizim acelemiz illa da belli bir takvimle alakalı değil'' diyen Çiçek, Yargı Reformu'nun, bizatihi Türkiye'nin önünde bir acil ihtiyaç olarak durduğunu belirtti. Çiçek, ''Bunun için de ne kadar süratle hareket edebilirsek, AB hedefiyle bağlantısı olan maddeleri vardır şüphesiz, ama onun ötesinde Yargı Reformu açısından TCK'nın önemli bir yeri var'' diye konuştu.
      Çiçek, İstinaf Mahkemeleri'ne ilişkin yasanın da yürürlük maddesine kadar geldiğini ve beklediğini, şimdi Ceza Usul Yasası ile birlikte bunların hepsinin bu yıl içinde tamamlanacağını ifade etti.

Milliyet, 20/09/04

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, geçtiğimiz hafta TBMM'de tarihte yerini alacak çok önemli gelişmeler yaşandığını ve Türkiye'nin 40 yıllık AB hayalini yitirme noktasına geldiğini ileri sürdü. Anadol, ”Zararın neresinden dönülse kardır. 1 Ekim'de tren kaçıyor. Buradan çağrıda bulunuyoruz: (Evet) deyin, olağanüstü toplantı için imzaları hemen toplayalım” dedi.

"BAŞBAKAN MİLLİ GÖRÜŞ GÖMLEĞİNİ ÇIKARMADI"

“Başbakan (çıkardım) dediği o Milli Görüş gömleğini hiçbir zaman çıkarmamıştır. Birkaç gömleği var ve değiştire değiştire giyiyor. Ancak o gömleklerin hepsinin formatları aynı. Türkiye AB için belki son fırsatı tarikatlara mesaj vermek için tepme noktasına gelmiştir. Altın tepside önümüze gelen fırsat Başbakan'ın elinin tersiyle itilmiştir.

CHP bu konuda her zaman parti çıkarından önce Türkiye'nin çıkarını düşünmüştür. AB konusunda çıkacak olumlu raporun nemasını elbette AKP alacaktı, ama biz bunu değil Türkiye'nin çıkarını düşündük. Ancak Genel Başkanımız Deniz Baykal'ın Cumartesi günü yaptığı (TBMM'yi kapatmayalım) çağrısına rağmen, Recep Tayyip Erdoğan buna olumlu yanıt vermemiştir. Devlet adamlığı basiretini gösterememiştir. Biz bu çağrıyı AKP'yi köşeye sıkıştırmak için değil, Türkiye'nin geleceği için yaptık. Ancak sayın Erdoğan işin ciddiyetinin farkında değildi.”

Le président du groupe CHP au Parlement Turc (TBMM) déclare dans une interview que le Premier ministre, malgré ses déclarations, n'a pas enlevé "sa chemise de Milli Görüs". (Mouvement islamiste-nationaliste fortement implanté en Europe)

Hürriyet, 20/09/04

S'ajoutant à la situation difficile résultant de la loi sur l'adultère, le blocus par la Turquie vis-à-vis de l'Arménie pose un problème supplémentaire.

Romano Prodi se dit mécontent de la fermeture des frontières Arméno-Turque.

Prodi: Ermeni sınırının kapalı olmasından hoşlanmıyorum

AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, ''Türk-Ermeni sınırının hala kapalı olmasından hoşlanmıyorum'' dedi.
      Güney Kafkasya ülkelerini ziyareti çerçevesinde Erivan'da temaslarda bulunan Prodi, Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ''kapalı sınırlar konusunun, Türkiye'nin AB üyeliği için gerekli önkoşullardan biri olabileceğini göz ardı etmediğini'' de söyledi.
      Medimax ajansının haberinde, ''Kişisel olarak, Türk-Ermeni sınırının kapalı olmasından ve Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki bulunmamasından hoşlanmıyorum'' ifadesini kullanan Prodi'nin, sınırların açılması yönündeki çabaları desteklemeye hazır olduğunu dile getirdiği belirtildi.
      Prodi, AB Komisyonu tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin Kopenhag kriterleriyle ilgili çalışmalarının da değerlendirildiği raporun 6 Ekimde açıklanacağını anımsatarak, ''Bu rapor, Türkiye'ye 'evet' dedik anlamına gelmiyor'' dedi.
      Habere göre, Prodi konuşmasında, ''Türkiye'nin AB'ye üyeliğiyle ilgili görüşmeler sürecinin başlayıp başlamayacağı yönündeki kararın da Aralık ayında yapılacak AB liderler zirvesi sırasında alınacağını'' belirtti.
      Güney Kafkasya ülkelerinin AB'ye üyeliği konusuna da değinen Prodi, ''bu konuda bugünden konuşmanın imkansız olduğunu'' belirterek, ''bölge ülkelerinin Avrupa ile yakınlaşmayı çok istediğini'' kaydetti.
      Bölgede tarihsel zıtlıkların çok güçlü olduğuna işaret eden Prodi, bu güçlüklerin aşılması gerektiğini ifade etti.

Milliyet, 20/09/04

Retour...